Santa Monica Vons development sees design changes


Design Changes to Santa Monica’s 710 Broadway Development Showcased in New Renderings

By Dolores Quintana

The developer of the 710 Broadway project has produced new renderings that show design changes made to the proposed development and submitted them to the Santa Monica Architectural Review Board for approval, as reported by Urbanize Los Angeles.

Developer Related California’s mixed-use apartment complex is a redevelopment of the site of a Vons grocery store into a five- to eight-story apartment building near the Metro Line E station. This proposed development is located between 7th Street, Broadway and Lincoln Boulevard and would include a total of 280 one, two and three bedroom apartments with 354 underground parking spaces for occupants and visitors. These apartments would be located above a large 99,000 square foot retail space that would house a Vons grocery store, so the neighborhood wouldn’t lose out on the grocery store and a gym.

Of the apartments, a grand total of 84 of them would be set aside as restricted deed affordable housing. 27 dwellings would be reserved for low incomes, 25 dwellings would be reserved for households with 80% of the median income of the zone, 16 dwellings would be reserved for households with 50% of the median income of the zone and finally, 16 dwellings would also be reserved for households with 30% of the median income of the zone. In this, this development would reserve more apartments for low-income families than most developments.

According to Urbanize Los Angeles, LARGE Architecture’s design of “710 Broadway is envisioned as three distinct design expressions, with a curvilinear form facing Broadway, a folded facade along 7th Street, and waves on Lincoln Boulevard. Plans call for a brick facade exterior, glass and wood accents, and open spaces such as a large podium deck and rooftop amenity level.

The Santa Monica Architectural Review Board staff report recommends approval and indicates that the design and development team listened and took notes from the community and made appropriate changes to the project.

Previous A powerful but uneven coming-of-age drama with a gripping lyrical side
Next Old North Church, Icon of the Past, Adds Racial Justice to 21st Century Mission